Usluge - Stomatološka ordinacija DentaN
Ponedeljak - Petak: 14:00 - 20:00 +381 11 244 09 01, +381 63 23 11 27

USLUGE

U ordinaciji se koristi najsavremenija oprema, kao i materijali proverenog kvaliteta. Uz savremenu dijagnostiku, ordinacija pruža kvalitetne usluge iz domena konzervativne stomatologije, protetike, paradontologije, ortodoncije, oralne hirurgije, zubne imlantologije i dečije stomatologije. Širok dijapazon stomatoloških usluga od oralne higijene i profilakse, preko beljenja i popravke zuba do vrhunske estetke stomatologije.

Daćemo vam stručan savet kako da najoptimalnije rešite svoj zdravstveni i stomatološki problem, u skladu sa vašim željama i mogućnostima. Prevencija je najbezbolniji vid održavanja zdravlja vaših zuba, zato zakažite pregled već danas.

Ispod možete saznati malo više o našim uslugama.

PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA

Veoma je važno imati naviku redovnog odlaska stomatologu. Odlaskom na redovne kontrolne preglede, najmanje dva puta godišnje, moguće je sprečiti ili otkriti na vreme i odmah
započeti sa adekvatnom terapijom eventualnih oboljenja usta i zuba. Uprkos razvoju savremene stomatologije, još uvek nije otkriven uzrok nastanka zubnog karijesa i zadatak preventivne
stomatologije je da profilaktički deluje na nastanak oboljenja usta i zuba. U okviru preventivne stomatologije motivišemo i obučavamo pacijente za pravilno održavanje oralne higijene, uklanjamo zubni kamenac i meke naslage, zalivamo fisure i izrađujemo zaštitne splintove.

1) Šta treba znati o održavanju oralne higijene

Redovno i pravilno pranje zuba predstavlja osnovnu meru oralne higijene. Za pravilno održavanje oralne higijene, neophodno je:

a) Koristiti adekvatnu četkicu za zube

Prilikom izbora četkice za zube, treba imati u vidu sledeće: četkica sa oznakom “MEDIUM’ (srednje tvrdoće) odgovara najvećem broju pacijenata, dok četkicu sa oznakom “SOFT i ULTRA SOFT (mekana i ultra mekana) treba da koriste deca i pacijenti sa parodontopatijom i osetljivim desnima. Četkice koje nose ozaku “HARD” namenjene su pacijentima sa fiksnim keramičkim protetskim nadoknadama.

Četkicu za zube neophodno je menjati na svaka tri meseca. Međutim, pacijenti sa fiksnim ortodontskim aparatom četkicu moraju menjati češće.

b) Koristiti odgovarajuću pastu za zube

c) Koristiti tečnost za ispiranje usta (prema potrebi)

d) Pravilno prati zube.

Istraživanja su pokazala da pravilno pere zube samo mali broj ljudi. Da bi zubi bili oprani kako treba, pranje treba da traje između 3-5 min. Važno je oprati sve površine zuba, ali i jezika!

Pranje zuba počinje od poslednjeg zuba i ide ka prednjim zubima, i to prvo u gornjoj, a zatim u donjoj vilici. Vlakna četkice treba da stoje pod uglom od 45% u odnosu na zub. Zubi se peru u pravcu nicanja zuba. Zubi se peru obavezno dva puta dnevno (ujutru i uveče).

Jezik se pere tehnikom od korena ka napred. Na taj način se smanjuje broj bakterija u usnoj šupljini i eliminiše neprijatan zadah.

2) Uklanjanje zubnog kamenca i mekih naslaga

Uklanjanje zubnog kamenca i mekih naslaga je jedna od najvažnijih stomatoloških intervencija u održavanju oralne higijene, a time i u održavanju oralnog zdravlja.

Zubni kamenac se stvara mineralizacijom dentalnog plaka, dok minerali potiču iz pljuvačke.

Proces nastanka zubnog kamenca je individualan. Brže sa stvara kod starijih osoba, kod osoba kod kojih je Ph pljuvačke veći, kao i kod pušača. Može biti supragingivalni (vidljiv golim okom) i
subgingivalni (nevidljiv za pacijente).

Supragingivalni kamenac se stvara u blizini izvodnih kanala pljuvačnih žlezda (u donjoj vilici iza sekutića, a u gornjoj, oko kutnjaka, sa spoljašnje strane). Subgingivalni kamenac se stvara samo kod pacijenata koji imaju parodontalne džepove, koji mogu da nastanu oko svih zuba.

O neophodnosti i značaju intervencije uklanjanja zubnog kamenca, govori činjenica da on izaziva zapaljenje gingive i neprijatan zadah.

Intervencija uklanjanja zubnog kamenca je bezbolna i obavlja se ultrazvučnim aparatom i instrumentima podesnim za ovu intervenciju. Kod pojedinih pacijenata izaziva blagu nelagodnost.

Nakon uklanjanja kamenca, obavezno je poliranje svih površina zuba.

Preporuka je da se uklanjanje zubnog kamenca radi najmanje dva puta godišnje. Pušači bi morali češće da se podvrgavaju ovoj interveneciji.

3) Zalivenje fisura

Zalivanje fisura je profilaktička metoda u stomatologiji, koja se sastoji u prekrivanju zubnih površina, u cilju sprečavanja nastanaka i razvoja karijesa.

Sam postupak je u potpunosti bezbolan. Zbog toga je rado prihvaćen od strane najmlađih pacijenata.

Najčešće se zalivaju jemice i fisure prvih stalnih molara, imajući u vidu da ovi zubi imaju veoma značajnu ulogu u daljem formiranju okluzuje. Mogu se zalivati fisure i jamice i ostalih stalnih zuba, kao i mlečnih zuba, ukoliko postoji indikacija.

4) Izrada zaštitnih splintova

U ordinaciji se izrađuje više vrsta zaštitnih splintova:

Sportski zaštitni splintovi

Ukoliko se bavite kontaktnim sportom, profesionalno ili rekreativno, može doći do ozbiljnijih povreda zuba. Kao prevenciju takvih povreda, nudimo izradu individualnog zaštitnog splinta.

Splintovi za beljenje zuba

Kod pacijenata koji se odluče za kućno beljenje zuba, neophodno je izraditi individualne silikonske splintove za beljenje zuba.

Splintovi za bruksizam

Bruksizam je stručni naziv za škripanje i škrgutanje zubima, koje nije povezano sa žvakanjem hrane. Ova radnja se najčešće obavlja nesvesno, tokom sna, a kao posledica se javlja abrazija griznih površina zuba. Vremenom, ova pojava može dovesti do otvaranja zubnog nerva, promene u viličnom zglobu, bolova u viličnom zglobu, ušima i glavi, što dovodi do velike napetosti i nervoze kod pacijenata.

Zaštitni splint se nosi isključivo noću, tokom spavanja. Važno je napomenuti da se splintom ne leči bruksizam, već se njime ublažavaju posledice i zaustavljaju dalje negativne promene na zubima i viličnom zglobu.

Ortodontske retencionie folije

Posle završene ortodontske terapije (nakon skidanja fiksnog ortodontskog aparata) potrebno je stabilizovati dobijene zubne i vilične odnose, što se postiže izradom ortodontskih retencionih folija.

PARADONTOLOGIJA I LASERSKA TERAPIJA

Paradontopatija je najrasprostranjenija bolest savremenog sveta. Krajnji stadijum ove bolesti je ispadanje zuba.

Pored redovne higijene i uklanjanja kamenca, jedna od vrlo uspešnih metoda prevencije i lečenja ove bolesti je laserska terapija. Za lečenje ove bolesti, dugi niz godina primenjujemo ovu metodu, koja daje odlične rezulate.

Tretman je potpuno bezbolan.

KONZERVATIVNA STOMATOLOGIJA

Konzervativna stomatologija je grana stomatologije koja se bavi sanacijom karijesom zahvaćenih zuba, minimalno invazivnim metodama.

Karijes je oboljenje tvrde zubne supstance. On se može sanirati mehaničkim uklanjanjem karijesno razmekšalog dela zuba i popunjavanjem kaviteta ispunom (plombom), vodeći pri tom računa da se dobije prirodni izgled zuba.

Pored sanacije karijesa, u konzervativnu stomatologiju spada i lečenje zuba – endodoncija. Ukoliko se karijes ne sanira na vreme, dolazi do infekcije tj. zapaljenja zubne pulpe (narodski rečeno živca) — pulpitisa. Pulpit je izuzetno bolan za pacijente i to je upravo ono što pacijente primora da se jave stomatologu.

Lečenje je postupak uklanjanja inficiranog sadržaja iz komore pulpe i popunjavanje tog prostora adekvatnim ispunom. Nakon toga se izgubljeni deo zuba nadoknađuje plombom.

Ono što je važno da pacijenti zanju je da zubi, kojima je izvađena pulpa, imaju znatno slabiji biološki potencijal i zato su podložniji frakturama.

Za plombiranje i lečenje zuba i korena zuba, koristimo najkvalitetnije uvozne materijale i lekove poslednje generacije. Tu su, pre svega, nanohibridni kompoziti, kao materijali koji maksimalno zadovoljavaju estetske zahteve savremene stomatologije, kao i glas jonomeri poslednje generacije, koji sprečavaju sekundarni karijes (kvar ispod plombe).

ESTETSKA STOMATOLOGIJA

Lep osmeh podrezumeva, pre svega, zdrave zube i desni. Da bi osmeh bio neodoljiv, potrebno je da zubi budu zdravi, zadovoljavajuće boje, lepo oblikovani i pravilno raspoređeni.

Ukoliko Vas je priroda obdarila lepim osmehom, tu smo da vam savetima i profesionalnom negom pomognemo da takav i ostane, ali ako ste nezadovoljni izgledom svojih zuba posetite nas.

Zajedno sa našim lekarima razmotrite neke od terapijskih metoda koje će udovoljiti vašim estetskim zahtevima, a pri tom ne ugroze vaše zdravlje.

Beljenje zuba

Veliki broj ljudi je nezadovoljan bojom svojih zuba. Boju zuba nasleđujemo od roditelja, ali na nju utiču i drugi faktori, kao što su: pigmenti iz hrane i pića (kafa, čaj, crveno vino, koka kola i sl.), loše navike (pušenje), pojedini lekovi (tetraciklini, koje posebno treba da izbegavaju trudnice, jer se vezuju za kalcijum, kao i deca, dok traje mineralizacija stalnih zuba), kao i druga oboljenja.

Za beljenje zuba koriste se dve metode:

1. Ordinacijsko beljenje zuba – prednost ove metode je brzina postizanja efekata, kao i kontrola rada. Pre nanošenja preparata, desni je neophodno zaštiti. Ceo tretman se može ponoviti u narednih nekoliko dana (u zavisnosti od nijanse koja se želi postići). Nakon ove procedure, zubi su osetljivi, a stepen bola je individualan, kao i sam efekat beljenja zuba. Više o ovoj i drugim metodama možemo vam reći u ordinaciji.

2. Kućno (ili noćno) beljenje zuba – ovo je veoma popularna metoda. Pošto vam napravimo individualan splint za beljenje zuba, sami ćete ga pre spavanja puniti gelom i postaviti na svoje zube. Tretman traje od jedne nedelje do mesec dana, u zavisnosti od prebojenosti zuba. Zubi su tokom korišćenja ove metode osetljivi, ali je osetljivos daleko manja.

Obe metode koriste iste preparate (vodonik peroksid ili karbamid peroksid). Razlika je u koncentraciji preparata. Stomatolog treba da proceni koja je metoda indikovana za konkretan slučaj kod konkretnog pacijenta.

Takođe je važno istaći da je beljenje zuba kompleksna intervencija i da je ne treba obavljati bez nadzora stomatologa.

Beljenje avitalnih zuba

Nakon endodonskog lečenja zuba (vađenja nerva), zub vremenom menja boju i počinje da tamni. Za beljenje ovakvog zuba postoje dva načina:

1. Korišćenje visoke koncentracije gela, sa zaštitom okolnih zuba i desni.

2. tzv. “šetajuća tehnika” – kada stomatolog nanosi gel unutar zuba i zatvara ga privremenim ispunom. Gel tako treba da stoji do 7 dana. Ukoliko je potrebno, postupak se ponavlja. Definitivan ispun se stavlja 10 dana nakon završetka tretmana.

Kompozitne fasete i porcelanski veniri

Nekad je zubno tkivo toliko oštećeno da je izrada estetskog ispuna na njemu praktično nemoguća, a beljenje ne daje željene rezultate. Jedan od načina rešavanja ovakvog problema je izrada kompozitnih faseta ili porcelanskih venira, koji ispunjavaju visoke estetske zahteve.

Kompozitne fasete izrađuju se tokom jedne posete stomatologu. Pošto se uradi pripremno brušenje zuba, kompozit se direktno nanese na brušeni deo i tako modeluje. Fasete su povoljnije i estetski efekat je dobar, ali im je rok trajanja ograničen.

Porcelanski veniri izrađuju se slično kao i kompozitne fasete. Nakon brušenja prednje strane zuba, uzima se otisak postojećeg stanja i veniri se izrađuju u laboratoriji. Cementiranje venira se vrši specijalnim cementom. Veniri su dugotrajni i daju odličan estetski efekat.

STOMATOLOŠKA PROTETIKA

Stomatološka protetika je deo stomatologije koji ima u fokusu vraćanje fiziološkog oblik zuba i zubnih nizova, oštećenih gubitkom zubnog tkiva ili kompletnog zubika, usled karijesa, traume, abrazije i nepravilnosti u razvoju zubnih struktura.

Pored estetskih nedostataka, ugrožene su funkcije orofacijalnog sistema, otežane su funkcije žvakanja, govora, disanja i gutanja. Pacijent ne može pravilno da sažvaće zalogaj, što može da dovede do sistemskih poremećaja.

Usled nedostatka pojedinih zuba, preostali zubi se mogu rasklatiti ili pomeriti ka praznom prostoru, što dovodi do narušavanja uspostavljenog odnosa gornjih i donjih zuba i otežanog protetskog zbrinjavanja. Stoga je neophodno blagovremeno nadoknaditi gubitak zuba odn. zubnih nizova. Prolongiranje protetskog zbrinjavanja dovodi do gubitka veličine kosti i nastanka poremećaja u
temporomandibularnom zglobu.

Analizom stanja preostalih zuba i njihovog potpornog aparata, stanja kosti i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, uz konsultaciju sa lekarom specijalistom, nudimo optimalna rešenja za svaki
konkretan slučaj.

Izrada metalo-keramičkih krunica i mostova

Mostovi i krunice su fiksni protetski radovi koji se cementiraju na preostale zube i fiksiraju u ustima pacijenta. Oni se rade prema najvišim estetskim standardima i najadekvatnije prenose pritisak žvakanja. U potpunosti vraćaju funkciju zubiku. Period adaptacije i navikavanja je kratak.

Indikacije za izradu fiksnih nadoknada su: iscrpljene mogućnosti konzervativnog lečenja, nepovoljni međuzubni odnosi, istrošenost kruna zuba usled abrazije i erozije, krezubost i priprema
zuba za prihvatanje elemenata skeletirane parcijalne proteze. Adekvatno napravljena zubna krunica će sigurno produžiti vek samog zuba. Krezubost je indikacija za izradu mostova, pod određenim uslovima (da rasponi između zuba nisu veliki, da su budući zubi, nosači, u dobrom stanju, kao i njihov potporni aparat).

Postupak izrade podrazumeva detaljan pregled i analizu stanja usne duplje i preostalih zuba, kao i sanaciju svih oboljenja što predstavlja predprotetsku pripremu.

Nakon toga zubi, nosači, se bruse u lokalnoj anesteziji, što sam postupak čini bezbolnim, a potom se uzima otisak. U toku izrade, pacijent će nekoliko puta dolaziti na kontrole i probe rada, tokom kojih se vrše korekcije u skladu sa zahtevima pacijenta, estetskih kriterijuma i funkcije budućeg rada.

Naš tim stručnjaka neće predati rad pacijentu sve dok pacijent ne bude u potpunosti zadovoljan.

Izrada bezmetalnih krunica i mostova

Pratimo savremena dostignuća i trendove i u potpunosti možemo da odgovorimo najvišim svetskim standardima estetske stomatologije.

Krunice i mostovi izrađeni od bezmetalne keramike, poseduju transparentnost prirodnog zuba, što nije slučaj ni sa jednom drugom protetskom nadoknadom. Za razliku od metalo-keramičke krune, gde se siva linija vremenom pojavljuje, uz samu ivicu desni (usled njihovog povlačenja), kod bezmetalnih krunica se to neće dogoditi.

Zbog biokompatibilnosti ovog materijala gingiva će težiti da popuni prostor između zuba i osmeh će dobiti mladalački izgled, a lice zasijati.

Izrada kombinovanih radova

Ponekad nije moguće izraditi kvalitetan fiksni rad, jer broj i raspored preostalih zuba nije odgovarajući. Terapija takve krezubosti zahteva kombinaciju fiksnih i mobilnih nadoknada.

Fiksnim nadoknadama se preoblikuju postojeći zubi, radi uspostavljanja optimalnih međuzubnih i okluzalnih odnosa. Zubi se pripremaju za prihvatanje parcijalne skeletirane proteze.Terapija
kombinovanih radova daje izuzetna estetska rešenja i efikasno leči najsloženije slučajeve krezubosti.

Kombinovani rad podrazumeva most, fiksniran na zube i skeletiranu protezu, koja nadoknađuje nedostajuće zube. Sistem veze između fiksnog i mobilnog dela rada može biti u vidu kukica (lošije
estetsko rešenje), atačmena (odlično esetsko rešenje) i teleskop kruna (odlično estetsko rešenje).

Izrada parcijalne skeletirane proteze

Parcijalna skeletirana proteza je maksimalno redukovana proteza, čiju osnovu čini metalni skelet. Stepen redukcije je različit u zavisnosti od broja i rasporeda preostalih zuba i stanja njihovih potpornih tkiva. Izrađuje se kao trajna nadoknada za skoro sve tipove krezubosti. Ovaj tip nadoknade je mobilan, što znači da nije fiksirana za zube, a skida se radi održavanja oralne higijene.

Najveća prednost u odnosu na parcijalnu pločastu protezu je način prenošenja pritiska žvakanja, njena redukcija i brza adaptacija pacijenta na protetsku nadoknadu.

Izrada parcijalne pločaste proteze

Parcijalna pločasta proteza je indikovana terapija za sve vrste krezubosti. Ona, međutim, predstavlja  samo privremeno terapijsko rešenje, kao čuvar prostora, do izrade trajnog protetskog rada. Sastoji se od protezne ploče, napravljene od akrilata, veštačkih zuba i retencionih elemenata (žičane kukice), kojima se proteza kači na preostale zube.

Parcijalna pločasta proteza samo u posebnim slučajevima može biti uslovno trajno rešenje. To su slučajevi: kada je prisutan mali broj zuba, potporna tkiva preostalih zuba nisu sposobna da prihvate dodatna opterećenja, nedostatak finansijskih sredstava za pokrivanje troškova za izradu trajnih nadoknada.

Izrada totalnih proteza

Gubitak svih zuba nosi sa sobom različite probleme. Pre svega, onemogućeno je žvakanje, a time i normalno varenje, tako da se javlja niz tegoba u digestivnom traktu, što utiče na opšte zdravstveno stanje pacijenta. Može se javiti i otežano disanje.

Poremećaj međuviličnih odnosa, koji je prateći simptom gubitka zuba, dovodi do promena na viličnom zglobu. Estetika je kod bezubih pacijenata, ozbiljno narušena, donja trećina lica se smanjuje, ugao usana pada na dole, a nazolabijalne bore se produbljuju. Osim zdravstvenih i estetskih problema, dokazano je da gubitak zuba izaziva i psihološke probleme (od povlačenja u sebe, do duboke depresije).

Totalne zubne proteze su indikovana terapija kod bezubih pacijenata. One treba da nadoknade izgubljene zube i deo alveolarnog grebena i na taj način omoguće obnavljanje narušene estetike i funkcije.

Izrada dobre totalne proteze iziskuje profesionalno znanje i iskustvo, kako lekara, tako i zubnih tehničara, koji imaju zadatak da rekonstruišu kompletan zubik i pomognu pacijentu da se na ovu nadoknadu što brže i lakše naviknu.

Jedan od glavnih problema, sa kojima se pacijenti suočavaju, kod totalnih proteza, je prihvatanje i adaptacija na same proteze. Adaptacija znači da organizam prestaje da primećuje nadražaje i za to je potreban određeni vremenski period i upornost pacijenta da prihvati i adaptira se na strano telo, koje mu se nalazi u ustima.

Problemi sa kojima se pacijent susreće u početku su: proteza žulja, pacijent oseća nelagodnost i eventualno bolove, proteza je nestabilna (naročito donja) zbog funkcije jezika, pacijent otežano jede i govori i ima osećaj da je proteza prevelika. Može da ima i nagon za povraćanjem.

Svi ovi problemi nestaju najduže za dve nedelje. U tom periodu stomatolog će nekoliko puta vršiti korekcije proteze.

Izrada žabica

Žabica predstavlja privremeno protetsko rešenje nadoknade jednog izgubljenog zuba. Žabica ima za cilj očuvanja prostora za buduću definitivnu protetsku nadoknadu. Ona predstavlja zadovoljavajuće estetsko, ali ne i funkcionalno, rešenje.

ORALNA HIRURGIJA

Oralna hirurgija je najinvazivnija grana stomatologije, koja se bavi hiruškim lečenjem i zbrinjavanjem tvrdih i mekih tkiva usne duplje.

U cilju pružanja najkvalitetnije usluge, najpre ćemo, uz pomoć vrhunskih stručnjaka utvrditi indikacije za hiruško lečenje, izvršiti predhiruršku pripremu i odrediti terapiju.

Ukoliko optimalna metoda lečenja u konkretnom slučaju zahteva ozbiljniji hirurški zahvat, uputićemo pacijenta na ustanovu višeg zdravstvenog nivoa.

Pre preduzimanja hirurške intervencije, pacijentu ćemo predočiti principe i način lečenja, objasniti prednosti predložene intervencije, kao i eventualne rizike koje ona sobom nosi. Tokom čitavog toka medicinskog tretmana, trudimo se na lečenje protekne sa što manje neprijatnosti i komplikacija.

ORTOPEDIJA VILICE

Ortodontski pacijenti mogu biti kako deca, tako i odrasle osobe. Starosna granica ne postoji. Za korigovanje vilice mogu se koristiti fiksni i pokretni aparati. Fiksni aparati mogu biti metalni,
keramički I providni.

To su samo neke od usluga koje su vam dostupne u stomatološkoj ordinaciji DentaN.

Za više informacija o svakoj pojedinačnoj usluzi, slobodno zakažite besplatan pregled i dođite da se upoznamo. Bez obaveza.

ZAKAŽITE BESPLATAN PREGLED

Prvi pregled u ordinaciji DentaN je besplatan. Dođite da se upoznamo i otkrijemo potencijalne probleme na vreme. Slobodno zakažite, bez obaveza.

ZAKAŽITE BESPLATAN PREGLED